Copyright © 2024 Vlijtige Vlinder
Alle rechten voorbehouden

NatuurriddersIn het natuurtijdschrift 'Roots', editie november 2019, is het artikel 'Natuurridders' geschreven waarin onder andere het ontstaan van Vlijtige Vlinder naar voren komt:

Alles voor de natuur

Ook Xantha Doevendans, woonachtig in het Friese Minnertsga is vaak op de Wadden te vinden. Zij is lid van een groep vrijwilligers die wordt ingezet om vogels te redden van de dood als ze besmeurd raken met olie, die bijvoorbeeld maar al te vaak door de scheepvaart in de drukke Noordzee (en soms in het Waddengebied) wordt geloosd of verloren. Deze vrijwilligers zijn de eerstelijnshulp voor de olieslachtoffers: zodra ze worden opgeroepen, reizen ze zo snel mogelijk af naar het betreffende deel van de Nederlandse of Belgische kust om de getroffen vogels te verzamelen, te stabiliseren en door te sturen naar de opvanglocaties waar ze door experts worden ontdaan van de oliedrab.

Xantha rondde haar vrijwilligerstraining in mei van dit jaar af, maar heeft gelukkig nog niet in actie hoeven komen. Wat niet betekent dat ze zich hoeft te vervelen, want de 31-jarige is zo’n beetje dag en nacht in en met de natuur bezig. Naast allerlei buitenlandse reizen waarin de natuur een hoofdrol speelt, is ze druk als onder meer wereld erfgoedgids bij de Waddenvereniging, gids bij het Afsluitdijk Wadden Center en is ze gastdocent In de Noordzee, een organisatie waarvoor ze op basisscholen vertelt over het kostbare leven in en om de zee. Ze deed mee aan het opruimen van de Waddenkust na de containerramp met de MSC Zoe in januari van dit jaar.
“Dat was wel heftig”, vertelt ze. “Er lag zoveel plastic troep overal en honderdduizenden van die kleine bolletjes plastic dat je bijna geen resultaat zag van al je werk.”

DSC 1347Xantha’s passie voor de natuur drijft wat ze doet. Dat begon al vroeg. “Sinds mijn geboorte is mijn hart met de natuur verbonden. Mijn vader is vogelaar; hij doet ringonderzoek; mijn moeder was lerares en dol op planten. Als kind kreeg ik de liefde voor zee en strand met de paplepel ingegoten.” En het overdragen van die natuurpassie is wat Xantha drijft. “Ik werk het liefst in de natuur én met kinderen binnen de basisschoolleeftijd. Kinderen wil ik graag laten verwonderen over dat natuur overal om je heen is, en bovendien altijd dichtbij.” Vandaar dat Xantha nog een stapje verder is gegaan: ze heeft onder de naam Vlijtige Vlinder haar eigen bedrijfje opgericht, met als doel om (jeugd)activiteiten met een educatief karakter te organiseren, zoals natuurfeestjes en gastlessen op scholen. “Ik kom soms kinderen tegen die nog nooit bij de zee zijn geweest. Of kinderen die denken dat melk uit de supermarkt komt. Juist voor kinderen is natuureducatie zo ontzettend belangrijk en waardevol.”