Tientallen jonge zeeforellen waren zes weken lang te gast op vier basisscholen. Daar werden ze door leerlingen van groep 7 en 8 goed verzorgd. Vorige week was de grote dag daar: de visjes werden door de leerlingen vrijgelaten in de Drentse beken. Een terugblik.  

Visprofessor Xantha Doevendans arriveert vroeg in de ochtend op een school in de provincie Groningen. De laatste les van het educatieprogramma van Vissen voor Verbinding bestaat uit het uitzetten van de visjes. Eén voor één vangen de leerlingen met een netje een visje en verplaatsen het naar een transportbak. In auto’s vertrekken de leerlingen, de leerkracht, enkele ouders en de visprofessor naar een mooie groene plek aan het Groote Diep.

Wat hebben de leerlingen allemaal geleerd over de zeeforel en vismigratie? Veel, zo blijkt! Een goede waterkwaliteit is heel belangrijk voor de forelletjes, zo vertelt een leerling. De vraag is of de beek een goede nieuwe woonplek voor de visjes is. Om dit te onderzoeken wordt er gekeken naar welke waterbeestjes er leven, die zeggen namelijk iets over de waterkwaliteit. Er werd veel gevangen: waterschorpioenen, bootsmannetjes, watermijten, vlokreeften, poelslakken en een schaatsenrijder.

De leerlingen doen de laatste check. Wat is de watertemperatuur, het zuurstofgehalte en de pH-waarde? Gelukkig is de beek helemaal in orde, het moment is daar. De leerlingen krijgen ieder twee á drie visjes in een glaasje en ze zoeken een geschikt plekje bij de beek. Drie, twee, één… zwemmen maar! Welke reis zullen de jonge zeeforellen afleggen?

De leerlingen geven het educatieprogramma een dikke pluim. Met name de proefjes, het uittekenen van oplossingen, het vangen van waterbeestjes en het uitzetten vonden ze leuk om te doen. Gaan de leerlingen de visjes missen? De ene helft niet en de andere helft vond de visjes in de klas toch wel heel gezellig.

Educatieprogramma
Het educatieprogramma is speciaal ontwikkeld voor het project Vissen voor Verbinding. De leerlingen maken kennis met de zeeforel en leren over vismigratie. Begin mei 2022 start het volgende educatieprogramma voor bassischolen in de regio Lauwersmeer (Oost-Friesland, West-Groningen en Noord-Drenthe). Meer weten? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..